78,65 65,- excl. BTW

H325

Polymyositis is een spierziekte waarbij ontsteking van de spieren leidt tot problemen met bewegen en slikken.

15 werkdagen

Vanaf € 10,00 verzending en administratie per order (incl. BTW)

Specificaties

Breeds

Gene

Organ

specimen

Swab, Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel

Mode of Inheritance

Chromosome

Also known as

Algemene informatie

Polymyositis is een spierziekte waarbij ontsteking van de spieren leidt tot problemen met bewegen en slikken. Deze variant komt voor in het Nederlandse Kooikerhondje en is een complexe erfelijke aandoening waarbij meerdere genmutaties betrokken zijn. Honden die homozygoot (lijder) zijn voor deze mutatie hebben minimaal 10% kans om de aandoening te ontwikkelen, terwijl heterozygote dieren (dragers) ongeveer 1% kans hebben op het ontwikkelen van de aandoening.

Klinische eigenschappen

De ziekte kan al op jonge leeftijd beginnen, maar de symptomen en ernst variëren sterk tussen honden. De meest opvallende symptomen zijn een abnormale gang, algemene spierzwakte en spierstijfheid. Slikproblemen kunnen ook voorkomen. Bovendien kunnen symptomen, zoals lusteloosheid, gewichtsverlies, verminderd uithoudingsvermogen en ademhalingsproblemen aanwezig zijn.

Extra informatie

Dit DNA-onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Expertisecentrum Genetica van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht.

Toelichting op de resultaten:

WW = Uw Kooikerhondje is vrij van de risicofactor voor polymyositis. De hond is vrij van de DNA-variant die betrokken is bij het ontstaan van polymyositis bij het Kooikerhondje. Dit betekent dat het risico op de ziekte extreem laag is.

WM = Uw Kooikerhondje is een heterozygoot voor de risicofactor voor polymyositis. De hond is een heterozygote drager en heeft één kopie van de DNA-variant die betrokken is bij het ontstaan van polymyositis in het Kooikerhondje. Dit betekent dat het risico op de ziekte beperkt is tot ongeveer 1%.

MM = Uw Kooikerhondje is homozygoot voor de risicofactor voor polymyositis. De hond is homozygoot voor de risicofactor en heeft twee kopieën van de DNA-variant die betrokken is bij de ontwikkeling van de ziekte. Daarom heeft de hond een verhoogd risico om polymyositis te krijgen. Het risico wordt geschat op ten minste 10%. Wij adviseren om het CK (= CPK) gehalte van het bloed van uw hond te laten meten bij routinebezoeken aan uw dierenarts. Een verhoogd niveau is een indicatie van polymyositis. Klinische symptomen die kunnen worden opgemerkt, zijn moeite met slikken en moeite met lopen met een stijve pas.

Referenties

Pubmed ID: University of Utrecht

Omia ID: